کمتر کسی است که نام چای دارجلینگ هندوستان را نشنیده باشد. در ضمن، نام چای دارجلینگ با نام مناطق دیگرِ هندوستان همچون چای دارجلینگ آسام و نیز نام برخی مارکهای چای ایرانی نیز ترکیب شده و بسیار مصطلح است؛ مانند چای دارجلینگ احمد، چای دارجلینگ شهرزاد، چای دارجلینگ جهان و…
در این مقاله به تاریخچه و ویژگیهای مختلف چای دارجلینگ ازنظر انواع و خواص چای دارجلینگ خواهیم پرداخت.
تاریخچهی چای دارجلینگ
در قرن نوزدهم یکی از درآمدهای عمدهی انگلستان در هندوستان توسط «کمپانی هند شرقی» از صادرات نوعی چای حاصل میشد که با افت صادرات این چای، کشور مذکور درصدد پیدا کردن جایگزینی برای آن برآمد و در همین راستا، منطقهی دارجلینگ در بنگال غربی از حدود سال 1834 به خاطر خوش آبوهوا بودن با تلاشهای افرادی انگلیسی به نامهای دکتر «آرچیبلد کامبل» (Archibald Campbell) و «رابرت بروس» (Robert Bruce) مرکز سکونت انگلیسیها شد. انگلیسیها با کمک متخصصان چینی و با استفاده از شیوههایی خاص، کشت نوع دیگری از چای به نام چای دارجلینگ را در این منطقه توسعه دادند. پس از آن خرید چای توسط مشتریان انگلیسی دوباره رونق گرفت.
چای دارجلینگ چیست و انواع چای دارجلینگ کدام است؟
چای دارجیلینگ در حال حاضر یکی از مشهورترین چایهای جهان است که طعم تلخ و تندی دارد و انواع مختلفی از آن موجود است ولی به طور کلی جزو چایهای سیاه طبقهبندی میشود.
در هنگام تست طعم چای، برگهای انواع چای بهصورت همزمان کنده و از آنها چای تهیه میشود و در یک بازهی زمانی مشخص توسط کارشناس تست چای امتحان میشوند. در تصویر بالا یک ساعت شنی کوچک در کنار پنجره وجود دارد که برای زمانبندی تست انواع چای مورداستفاده قرار میگیرد.
تعیین طعم چای دارجیلینگ و طبقهبندی آن یک حرفهی کاملاً تخصصی به شمار میرود و افراد کمی قادر هستند آن را به طرزی کاملاً دقیق و صحیح انجام دهند.
انواع چای دارجلینگ
چای سیاه دارجلینگ
دارای برگهای سفت و رنگ سیاه است. در برخی مواقع انواع چایهای دیگری که اکسیده شدهاند نیز به چای سیاه دارجلینگ اضافه میشوند. نخستین برداشت چای سیاه دارجلینگ در اواخر اسفندماه و اوایل بهار انجام میشود و چای آن دارای رنگ بسیار روشنی است.
دومین برداشت این چای در اواخر ماه اردیبهشت است که داری عطر و طعم کامل است و بعد از این تاریخ تا فصل پاییز دو برداشت دیگر نیز از آن به عمل میآید که جنبهی صادراتی ندارد.
چای سفید دارجلینگ
این نوع چای، دارای عطر و طعم ظریف و رنگ تقریباً طلایی است. برگهای آن بسیار سبک هستند و برای تهیهی چای باید مقدار بیشتری از آن مصرف شود. چای سفید دارجلینگ یک چای نادر است و در ارتفاع 2000 متری از سطح دریا پرورش داده میشود.
چای اولونگ (اولانگ) دارجلینگ
دارای برگهایی ریز است و در دمای خاصی فرآوری میشود. به مراتب نادرتر از چای سفید است و آن را در ارتفاع 3000 متری از سطح دریا پرورش میدهند و رنگ چای آن در فنجان، تقریباً نارنجی رنگ است و قیمت زیادی نیز دارد.
چای سبز دارجلینگ
این نوع از چای بخار داده شده و کمتر اکسیده میشود و نسبت به چای سیاه، 60 درصد «پلی فنول» بیشتر که یک نوع آنتیاکسیدان ضد سرطان است دارد و تلخی طعم آن در مقایسه با دیگر انواع چای دارجلینگ کمتر است.
خواص چای دارجلینگ
دو ویژگی اصلی چای دارجلینگ وجود آنتیاکسیدان و خاصیت ضد سرطانی آن از طریق مقابله با رادیکالهای آزاد در بدن انسان و نیز خاصیت کاهش وزن به دلیل وجود انواع «کاتچین» (نوعی آنتیاکسیدان طبیعی) و انواع «فلانوئید» است که خاصیت ضدالتهاب و ضد تومور نیز در آنها وجود دارد. همچنین این چای خوش عطر و طعم برای زخم معده، سلامت قلب، جلوگیری از تصلب شرایین و به دلیل خاصیت ضد باکتری، برای سلامت دندانها نیز مفید ذکر شده است.
کافئین موجود در این چای موجب کاهش جذب چربی و درنتیجه کاهش وزن شود.
طریقهی دم کردن انواع چای دارجلینگ
- در دم کردن تمامی انواع چای دارجلینگ باید پیش از دم کردن چای، قوری را با گرداندن آبِ حرارتدیده در آن گرم کنید.
- برای چای سیاه، آب جوش را به مقدار مطلوب به چای سیاه اضافه کنید. این چای نباید کمتر از 30 ثانیه بجوشد.
- پس از ریختن آب جوش به چای اولونگ دارجلینگ؛ آن را در حرارت بین 90 تا 100 درجه دم کنید. توصیه میشود که از آب معدنی برای دم کردن چای اولونگ دارجلینگ استفاده شود تا املاح موجود در آبمعدنی، طعم چای سبز را بیشتر معلوم کند.
- برای دم کشیدن چای، در برخی از انواع بسیار اعلای چای دارجلینگ، حرارت دیدن به مدت 30 ثانیه کافی خواهد بود. در ضمن، بهترین نوع قوری برای دم کردن چای، قوری سفالی است.
جمع بندی
چای دارجیلینگ در حال حاضر یکی از مشهورترین چایهای جهان است که طعم تلخ و تندی دارد و انواع مختلفی از آن موجود است ولی به طور کلی جزو چایهای سیاه طبقهبندی میشود. علت نام گذاری این چای، منطقه ای است که چای در آن میروید.
در دم کردن تمامی انواع چای دارجلینگ باید پیش از دم کردن چای، قوری را با گرداندن آبِ حرارتدیده در آن گرم کنید.