نگهداری چای مطلب مهمی است که در این مقاله بطور ویژه ای به آن پرداخته شده است. پیدا کردن و خرید چای مرغوب با عطر و طعم مناسب، می تواند کاری بسیار دشوار باشد. اما چیزی که اهمیت دارد این است که وقتی به یک چای مرغوب دست پیدا کردید، به صورتی که خواص، عطر و کیفیت چای از بین نرود، از آن نگهداری کنید.
تصور کنید این که مقدار کمی چای خریده اید و بعد از استفاده از آن راضی بوده اید، مقدار زیادی از این نوع چای باقی مانده که بعد از مدتی متوجه میشوید عطر آن از بین رفته است یا بوی بدی می دهد یا طعم اش تغییر کرده است. این جاست که نه تنها چای محبوب تان از بین رفته است، بلکه با مقدار زیادی چای غیر قابل نوشیدن رو به رو میشوید. پس بهتر است با رعایت چند نکته کوچک از نوشیدنی محبوب تان مراقبت کنید تا بتوانید پیوسته از آن لذت ببرید.
قواعد نگهداری از چای میتواند وابسته به نوع چای باشد. البته چند راهکار کلی نیز وجود دارد که مناسب تمام انواع چای هستند. ما هر دو را در ادامه برای شما مطرح میکنیم.
بایدها و نبایدهای کلی برای نگهداری چای چیست؟
1) چای باید در مکان خشک نگهداری شود.
مکانهای مانند کنار اجاق گاز؛ جایی که غذا پخته میشود، نزدیک سینک یا ماشین ظرف شویی؛ جایی که قطرات آب وجود دارند، زیر سینک ظرفشویی که رطوبت بالا است و داخل یخچال جای مناسبی برای نگهداری چای نیستند! چای خیس شده یا دارای رطوبت دیگر قابل استفاده نیست. رطوبت را دشمن اصلی چای بدانید.
2) چای نباید در جای سرد یا گرم نگهداری شود.
فضایی که درآن چای را نگهداری می کنید، باید دارای دمای ثابت و مناسب (بالای 20 درجه سانتیگراد و کمتر از 30 درجه سانتیگراد) باشد.
حرارت نیز مانند آب به چای آسیب می زند و کیفیت آن را پایین می آورد. چای باید در جایی با دمای مناسب و ثابت، به دور از تابش مستقیم خورشید و حرارت بالا نگهداری شود. مکان هایی نزدیک اجاق گاز یا فر در آشپزخانه، مکان های دارای تابش نور مستقیم خورشید یا مکان هایی که دما در آن ها مرتب تغییر می کند، جای مناسبی برای نگهداری از چای نیستند.
3) چای باید جداگانه نگهداری شود.
هر نوع رطوبتی که در هوای اطراف چای یا در مواد نزدیک آن وجود داشته باشد، جذب چای می شود. به همین علت است که توصیه می شود چای در جای خشک و به دور از بوهای قوی نگهداری شود. هر نوع ماده بودار در اطراف چای باعث تغییر طعم و عطر چای می شود. برای این که نوشیدنی محبوبتان بهترین طعم و عطر خود را داشته باشد آن را در کنار ادویه ها، قهوه یا شکلات، مواد غذایی دیگر، مواد شوینده و حتی انواع دیگر چای نگذارید.
نگهداری از انواع مختلف چای
اگر شما از چای به درستی نگهداری کنید، به خصوص چای سیاه را حتی می توان تا دو سال با کیفیت عالی نگه داشت. چای سبز حساس تر است و نهایتاً تا 6 ماه در حالت نگه داری ایده آل، کیفیت خود را حفظ می کند. اما چای ماچا حداکثر باید ظرف 3 ماه مصرف شود. پس اگر انواع مختلفی از چای را در خانه دارید یادتان باشد طوری شرایط نگهداری آن ها را مدیریت کنید که یادتان نرود چه مدت از خرید هر کدام گذشته است.
1) نگهداری چای سبز و چای اولونگ سبز
در نگهداری از چای سبز، این سه مورد را باید در نظر بگیرید: دما، نور خورشید و هوا!
ظرفی که چای سبز را در آن نگهداری می کنید بسیار مهم است. ظرف های شیشه ای که اجازه عبور نور را می دهند مناسب این کار نیستند. همچنین ظرف هایی که درشان به خوبی بسته نمی شود و اجازه عبور به جریان هوا می دهند.
بهترین شرایط برای نگهداری از چای سبز در ظرف وَکیوم شده با حداقل جریان هوا و به دور از نور در مکان تاریک و سرد است. با این شرایط شاید یخچال مکان مناسبی به نظر برسد اما در نظر داشته باشید فقط در صورت داشتن بسته بندی وکیوم شده و بدون گردش هوا در داخل ظرف، یخچال مکان مناسبی به نظر می آید. در غیر این صورت مواد بودار و رطوبت داخل یخچال می تواند چای سبز را از بین ببرد.
2) نگهداری چای سفید، چای سیاه و اولونگ تیره
در واقع خیلی از افراد ترجیح می دهند که چای سیاه و سفید چندین سال بماند، همچنین انواع چای اولونگ تیره، زیرا با گذشت زمان، مزه آن ها بهتر می شود. اما برای این که از این پروسه بتوانید بهره ببرید باید این دسته از چای را نیز به درستی نگهداری کنید. با توجه به خصوصیات این گروه از چای ها تنها مواردی که باید در نگهداری آن ها مورد توجه قرار بگیرد، فرسایش و همچنین سیستم نگهداری آن ها در کنار یکدیگر هستند.
رطوبت، نور خورشید و جریان هوا سه موردی هستند که باعث فرسایش این دسته از چای ها می شوند.
پس مانند چای سبز توصیه می شود که این چای ها را در ظرفی که مانع از عبور جریان هوا و نور خورشید می شود و به دور از رطوبت آشپزخانه نگهداری کنید. بنابراین ظروف شیشه ای شفاف به هیچ عنوان توصیه نمی شوند. همچنین اگر چند نوع چای اولونگ یا حتی چای سیاه و سفید و به هر حال چند نوع چای را نگه می دارید، حتماً مسئله عطر چای ها را در نظر داشته باشید و همچنین روی بسته بندی آن ها مشخص کنید چه نوع چایی در ظرف است تا برای هر بار استفاده جریان هوا وارد تمام ظرف ها نشود.
3) نگهداری چای پوئر
نکته اول این که اگر قصد نگهداری چای پوئر برای مدت طولانی (بیشتر از دو سال) را دارید، آن را از فرم کیک مانند خود خارج نکنید. بریدن یک تکه از این فرم کیک مانند یا جدا کردن قسمت هایی از آن برای زمانی خوب است که شما قصد استفاده مداوم از آن را دارید و نهایتاً در طول دو سال می خواهید تمامش کنید.
اگر در مورد نگهداری صحیح چای پوئر بپرسید ممکن است به مطالبی برخورد کنید که این کار را دشوار جلوه دهند در صورتی که اصلاً این طور نیست. چای پوئر برخلاف دو دسته دیگر چای، نسبت به جریان هوا حساس نیست. پس ظروفی که جلوی جریان هوا را به صورت کامل می گیرند را فراموش کنید.
شیوه برخورد ما با رطوبت نیز در نگهداری چای پوئر کاملاً متفاوت است. چای پوئر نباید در معرض رطوبت زیاد قرار بگیرد، اما فضای کاملاً خشک و بدون رطوبت نیز برای آن مناسب نیست. همچنین بسیار مهم است که میزان رطوبت ثابت باشد. بنابراین شما برای نگهداری این نوع چای به فضایی با رطوبت نسبتاً کم و ثابت نیاز دارید.
حساسیت به بوها در این نوع چای با میزان بیشتری وجود دارد. هر چیز بو داری در نزدیکی این چای، با توجه به نیاز به جریان هوا و رطوبت، به راحتی عطر و طعم چای شما را از بین می برد. بنابراین ظرف های چوبی برای نگه داری این نوع چای توصیه نمی شوند زیرا می توانند بوی چوب را به چای انتقال دهند.
انتخاب ظرف مناسب برای نگهداری چای
خوب به صورت مشخص ظروف از نظر جنس و شکل بسیار متفاوت هستند اما چند مورد وجود دارد که در انتخاب ظرف مناسب مهم اند. ما با توضیح در مورد این موارد به شما کمک می کنیم تا در این طیف گستره ظروف، ظرف مناسب خود را انتخاب کنید. همان طور که گفته شد رطوبت و جریان هوا موارد مهم در نگهداری چای هستند پس در زمان انتخاب ظرف اولین سؤالی که باید از خود بپرسید این است که آیا این ظرف چای را دور از جریان هوا و رطوبت نگه می دارد؟ البته که باید در نظر داشته باشید نوع چای که شما استفاده می کنید چه واکنشی به جریان هوا و رطوبت نشان می دهد.
نکته دومی که باید به آن توجه کنید نحوه بازو بسته شدن درپوش ظرف است. شما قرار است مرتب در این ظروف را باز و بسته کنید بنابراین باید اطمینان حاصل کنید که این درشان به راحتی باز و بسته می شوند و همچنین شرایط مناسب چای را حفظ می کنند.
و در نهایت سوال بسیار مهمی وجود دارد که باید در مورد انتخاب ظرف از خود بپرسید این است که؛ آیا این ظرف بو دارد یا نه؟
همان طور که قبلا ذکر شد انواع چای به بوی مواد اطرافشان حساس اند. پس حتما این نکته را در انتخاب ظرف جدی بگیرید. در ادامه برخی انواع ظرف و خصوصیات آن ها را برای آشنایی شما با ظروف مختلف و آسان شدن انتخابتان معرفی می کنیم.
1) ظروف فلزی یا آلومینیومی
این نوع از ظروف برای نگهداری انواع چای توصیه می شود. این ظروف در اندازه های مختلف وجود دارند و چای را به دور از نور خورشید، رطوبت و بو نگه می دارند. این که آیا در مورد جریان هوا نیز به خوبی عمل می کنند یا نه بستگی به نوع چای و فرم ظرف دارد و شما باید حتما به این نکته نیز توجه کنید.
اما از خصوصیات مهم دیگر درمورد این نوع ظرف این است که بعد از تمام شدن یک نوع چای به راحتی می تواند نوع دیگر چای را در آن نگه دارید زیرا این نوع ظروف بوی مواد درون خود را جذب نمی کنند و انتقال نمی دهند.
2) ظروف چوبی یا بامبو
شیوه نگهداری چای در این نوع ظروف زیبا بسیار متفاوت است. این ظروف در کافه ها و رستوران ها به علت زیبایی بسیاری که دارند به وفور استفاده می شوند و برخی از آنها علاوه بر چای، وسایل مورد نیاز برای دم کردن و نوشیدن آن را نیز نگهداری می کنند. اما تفاوتی که در نگهداری چای در این نوع ظروف وجود دارد این است که چای باید در بسته بندی خود داخل این ظروف گذاشته شود. این ظروف چای را از رطوبت، جریان هوا و بو حفظ نمی کنند و حتی برخی دارای منافذ پوشیده شده با شیشه هستند که چای را از نور خورشید نیز دور نگه نمی دارند.
بنابراین توصیه می شود چای را در بسته بندی مناسب که این موارد در آن رعایت شده باشد (مانند بسته بندی های نایلونی یا پلاستیکی وکیوم شده، که معمولا چای را با این نوع بسته بندی می خرید)، قرار دهید و بعد در این ظروف زیبا بگذارید. شاید فکر کنید پس ظروف چوبی به هیچ وجه مناسب نیستند اما اشتباه می کنید. زیبایی این ظروف و امکانات جانبی که در برخی از آنها قرار گرفته است حتماً ارزش این را دارد که از آن ها استفاده کنید همچنین گذاشتن چای در یک بسته بندی جداگانه و بعد قرار دادن آن در این ظروف شیوه ای ایمن تر از هر نوع شیوه ی نگهداری است.
3) ظروف شیشه ای یا شفاف
این ظروف به راحتی چای را در مقابل حرارت و تغییر دما و همچنین رطوبت حفظ می کنند، همچنین قابلیت استفاده متناوب که در مورد ظروف فلزی ذکر شد در مورد این دسته نیز صدق می کند. سؤالی که در مورد این ظروف باید از خود بپرسید این است که آیا درپوش جلوی جریان هوا را می گیرد؟ هم چنین آیا جایی که قرار است ظرف را قرار دهم به دور از نور خورشید است یا خیر؟ این ظروف نور را از خود عبور می دهند پس مناسب فضا باز نیستند و بیشتر برای داخل کمدها یا کابینت ها توصیه می شوند. اگر ظرف مورد علاقه شما این نقص را دارد که جریان هوا را کنترل نمی کند و شما نوعی از چای را مصرف می کنید که به جریان هوا حساس است می توانید از همان راهکار ظروف چوبی استفاده کنید و چای را در دو بسته بندی قرار دهید.
4) ظروف پلاستیکی
تنوع رنگ و شکل در این ظروف بسیار زیاد است و اکثر آن ها موارد مهم در نگهداری چای را تحت پوشش قرار می دهند اما بازهم شما باید موارد مورد نیاز را بر اساس نوع چایتان در مورد ظرف چک کنید. این ظروف سلیقه های متفاوت را پوشش می دهد و تنوع قیمتی زیادی دارند.
محصولات مرتبط در چای مارکت
-
چای پوئر خالص تولید سال 2010محافظت از قلب و عروق، مناسب رژیم لاغری، کاهشدهندهی تری گلیسیرید و کلسترول، طعم گس و قویقیمتهربستهاز: 53,000
-
محصول تخفیف خوردهچای سبز اعلا ایرانی سادهتقویت سیستم ایمنی، آنتی اکسیدان، چربی سوزی و مناسب رژیم لاغری، جوانسازیقیمتهربستهاز: 51,500
-
محصول تخفیف خوردهچای سبز خارجی برگ پیچ به همراه گل یاسطعم ملایم، ضد استرس و آرام بخش، جوان کننده و ضد پیری، مناسب پذیراییقیمتهربستهاز: 21,500
-
محصول تخفیف خوردهچای سیاه ایرانی سرگل شکسته زرین لاهیجان بهاره 1401کیفیت مرغوب، خوش طعم، خالص، جلوگیری از پوسیدگی دندانها، تقویت استخوان هاقیمتهربستهاز: 104,000
جمع بندی
1) چای باید در مکان خشک نگهداری شود و از اجاق گاز،سینک ظرفشویی و از هرگونه حرارت و رطوبتی دور باشد. 2) چای نباید در جای سرد یا گرم نگهداری شود. 3) چای باید جداگانه نگهداری و از مجاورت آن با موادی با بوی قوی مانند قهوه و انواع دیگر چای خودداری شود.
بهترین نوع ظرف برای نگهداری چای خشک ظروف فلزی یا آلومینیومی هستند چرا که از انتقال هوا،رطوبت،نور و هرگونه بو به داخل ظرف جلوگیری می کنند، ظروف چوبی بامبو و ظروف شیشه ای با توجه به در نظر گرفتن نکات مربوط به نگهداری چای نیز گزینه های مناسبی هستند.
با سلام و عرض ادب
حدود ده سال است که چای نگهداری کردم البته ناخواسته . در ظرف شیشه ای و در بسته با هوای معتدل و جای تاریک . حالا که بهش دسترسی پیدا کردم میبینم عطرش از بین نرفته و مثل روز اول خوشبو ست نمیدونم میتونم ازش استفاده کنم یا دور بریزم راهنمایی میفرمایید؟