شربت افرا برای اولین بار توسط بومیان آمریکای شمالی جمع آوری شده و مورد استفاده قرار گرفت و این اقدام توسط مهاجران اروپایی، گسترش یافت. درخت افرای سرخ، سیاه و سفید در طول فصول سرد در تنه خود نشاسته ذخیره می کند و این نشاسته به مرور تبدیل به شیره می شود و در اواخر زمستان یا اوایل بهار به سطح تنه درخت نفوذ می کند.
ما با ایجاد حفره های در تنه درخت افرا این شیره را استخراج می کنیم که شبیه به عسل است و به شیره افرا معروف است.
پیشرفت های تکنولوژیکی در دهه 1970 باعث شد این شیره بهتر پردازش و تصفیه شود. استان کبک در کانادا بزرگترین تولید کننده این محصول در جهان است. شربت افرا با توجه به تراکم و شفافیت آن براساس مقیاس های کانادا، ایالات متحده و یا ورمونت درجه بندی می شود. ساکاروز بیشترین نوع قند در شربت افراست. در کانادا این شربت باید حداقل 66 درصد شکر داشته باشد و کاملاً از شیره درخت تهیه شده باشد تا عنوان بهترین کیفیت را به دست بیاورد. در امریکا نیز این شربت باید به طور کامل از شیره درخت تهیه شده باشد تا دارنده برچسب «افرا» شود.
چگونه از شربت افرا استفاده کنیم؟
شربت افرا اغلب به عنوان طعم دهنده برای پنکیک، وافل، نان تست فرانسوی، بلغور جو دوسر یا فرنی استفاده می شود. همچنین به عنوان یک عنصر شیرین کننده یا عامل طعم دهنده در پخت و پز استفاده می شود. تقریبا هر کجا که می توان از عسل استفاده کرد، شیره افرا را می توان جایگزین آن کرد.
اما خوب این سوال مطرح می شود که چرا باید از این شیره استفاده کنیم وقتی از عسل می توان استفاده کرد؟ جواب این سوال در خواص متفاوت عسل و شیره افرا است.
انواع شیره افرا
اداره CFIA کانادا و خدمات بازارگانی وزارت کشاورزی ایالات متحد آمریکا در سال 2015 در مجموع 4 نوع شیره افرار معرفی کرد:
1. طلایی رنگ و طعم ظریف
2. رنگ آمبر و طعم غنی
3. رنگ تیره و طعم قوی
4. رنگ بسیار تیره و طعم قوی
از نظر کیفیت، شربت افرا اگر ذره ای ناخالصی داشته باشد شفافیت خود را از دست می دهد پس تا زمانی که محصولی که در دست دارید شفاف است آن را جزو کیفیت A دسته بندی کنید.
مواد تشکیل دهنده شیره افرا چیست؟
اسیدهای ارگانیک که عمده آنها اسید مالیک است به طور ملایمی باعث اسیدی شدن این شربت میشود. شربت افرا حاوی میزان کمی پتاسیم و کلسیم است اما حاوی مقدار توجهی روی و منگنز میباشد. این شربت همچنین حاوی میزان ناچیزی آمینواسید میباشد که میتواند باعث افزایش طعم شربت شود چرا که در پایان فصل جمع آوری شیره، میزان امینو اسید افزایش مییابد. به علاوه شربت افرا میزان زیادی ترکیبات متغیر ارگانیک دارد که شامل وانیلین، هیدروکسی بوتانون و پروپیونالدهید میشود. گرچه هنوز منبع طعم دهی این شربت معلوم نیست ولی به طور ابتدایی میتوان گفت که فورانون توت فرنگی و مالتول در ایجاد طعم شیره مشارکت دارند.
چرا شیره افرا؟ مقایسه شربت افرا با عسل
اگر کمی شیره افرا مصرف کرده باشید متوجه شباهت ظاهری آن با عسل می شوید.حال این سوال مطرح می شود که تفاوت این دو فراورده چیست؟ و چرا و چه موقع باید از شربت افرا استفاده کرد؟. برای جواب به این سوالات باید شیره افرا را از نظر خواص با فراورده های مشابه خود مقایسه کنیم.
در ادامه ما شربت افرا را با رقیب خود عسل بر اساس مواد مغذی این دو محصول مقایسه می کنیم.
میزان کالری شربت افرا
از نظر کالری تفاوت زیادی بین شیره افرا و عسل وجود ندارد به این صورت که هر یک قاشق غذا خوری از شربت خالص افرا 52 کیلوکالری دارد در حالی که یک قاشق غذا خوری عسل 62 کیلوکالری دارد.
کربوهیدرات شربت افرا
میزان کربوهیدرات در این دو فراورده جای صحبت دارد. یک قاشق غذاخوری شربت خالص افرا حاوی حدود 13.5 گرم کربوهیدرات است که 12.4 گرم آن قندها هستند. این قندها به طور اولیه از ساکارز تشکیل میشوند این موضوع باعث می شود که این قند ها در بدن شکسته شده و به طور مساوی فروکتوز و گلوگز تولید کنند، در حالی که هر قاشق غذاخوری عسل حاوی 17.4 گرم کربوهیدرات است که 17.3 گرم آن قند میباشد. میزان ساکارز در این قندها بسیار کمتر است. این مسئله به این معنی است که مقدار فروکتوز در عسل بیشتر است. باید بدانید که رژیم غذایی حاوی فروکتوز بالا باعث آسیب به سلامت قلب و کبد میشود.
پس در مقایسه بین این دو محصول باید گفت که شربت افرا سالمتر است زیرا در کل حاوی قند کمتر و مهمتر از آن فروکتوز کمتری است.
چربی شربت افرا
چربی موجود در یک قاشق غذاخوری شربت خالص افرا 0.1 گرم است و شامل مقادیر بسیار کمی از چربیهای اشباع شده، تک اشباع (اشباع شدهی مونو) و چند اشباع (اشباع شدهی پولی) میباشد. عسل حاوی چربی نیست بنابراین دارای هیچیک از سه نوع چربیهای مذکور نیست.
ویتامینها و عناصر شربت افرا
عسل به طور چشمگیری بیشتر از شربت افرا ویتامین دارد. به طوری که این مادهی غذایی پرطرفدار منبع ویتامین B6 و ویتامین C محسوب میشود درحالی که شربت افرا فاقد این دو ویتامین میباشد. همچنین میزان ریبوفلاوین عسل سه برابر بیشتر از شربت افراست. در عوض شربت افرا نیز مواد معدنی بیشتری دارد. به عنوان مثال شربت افرا حاوی میزان زیادی آهن، کلسیم، روی، منگنز و پتاسیم میباشد. همچنین شربت افرا از نظر سدیم غنیتر از عسل است.
آنتیاکسیدانها
فعالیت آنتی اکسیدانی عسل و شیره افرا یکسان است و به میزان متوسط عمل میکنند. (آنتی اکسیدانها با رادیکالهای آزاد که ایجاد کننده سرطان هستند مبارزه میکنند.)
در نهایت باید بدانید که هم عسل و شیره افرا هر یک خواص ویژه خود را دارند. اگر به دنبال قند و فروکتوز کمتری هستید (کسانی که نگران سلامت قلب و کبد خود هستند یا بیماران دیابتی) شربت افرا گزینه مناسبی است و برای کسانی که طالب خوراکی شیرین با ویتامین بالا و بدون چربی هستند عسل بهترین گزینه است. اما اگر بهترین گزینه را بخواهید استفاده از هر دو این محصولات است. عسل ویتامین بدن و شیره افرا مواد معدنی مورد نیاز بدن را تامین می کند.
جمع بندی
شربت افرا برای اولین بار توسط بومیان آمریکای شمالی جمع آوری شده و مورد استفاده قرار گرفت و این اقدام توسط مهاجران اروپایی، گسترش یافت. درخت افرای سرخ، سیاه و سفید در طول فصول سرد در تنه خود نشاسته ذخیره می کند و این نشاسته به مرور تبدیل به شیره می شود و در اواخر زمستان یا اوایل بهار به سطح تنه درخت نفوذ می کند. ما با ایجاد حفره های در تنه درخت افرا این شیره را استخراج می کنیم که شبیه به عسل است و به شیره افرا معروف است.
شربت افرا اغلب به عنوان طعم دهنده برای پنکیک، وافل، نان تست فرانسوی، بلغور جو دوسر یا فرنی استفاده می شود. همچنین به عنوان یک عنصر شیرین کننده یا عامل طعم دهنده در پخت و پز استفاده می شود. تقریبا هر کجا که می توان از عسل استفاده کرد، شیره افرا را می توان جایگزین آن کرد.
محافظت از قلب، خواص آنتی اکسیدانی، پیشگیری از سرطان، ضد پیری، بهبود هضم، درمان سرماخوردگی و … از جمله مهمترین خواص شیره افرا است.
سلام
شربت افرا را از کجا تهیه کنیم.