چای کمبوچا (Kombucha) نوشابه ای با خواص فراوان است اما متاسفانه خیلی از افراد حتی نام آن را هم نشنیده اند.
Kombucha یا کمبوچا، نوشیدنی است که از تخمیر چای های سیاه و سبز به دست می آید، از 220 سال قبل از میلاد در شهر منچوری در شمال چین استفاده شده است. از چین هم به روسیه و کشورهای اروپای شرقی رسیده است. در زمان جنگ جهانی دوم به علت کمبود چای و شکر از کشت آن کاسته شد.
روش آماده سازی چای کمبوچا
Scoby ” فرهنگ همزیستی مخمر و باکتری ها” که عنصر مورد استفاده در تخمیر و تولید کمبوچا است. در فرآوری شیمیایی آن قند یا نشاسته، به الکل تبدیل می شود. Scoby می تواند به ظاهر متفاوت باشد، اما به حالت معمول، گرد، متراکم، لاستیکی، مات و با بوی ملایم شبیه به سرکه است.
در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر درباره این چای مطلب نوشیدنی کامبوجا و خواص آن چیست؟ را بخوانید.
چای کمپوچا و دوران بارداری
همانگونه که اشاره شد، چای کمپوچا دوره ای مصرف کمی داشت و مردم دنیا دیگر از آن استفاده نکردند اما امروزه به دلیل دارا بودن خواص فراوان به این چای تخمیر شده، روی آورده اند. اما باید توجه داشته باشید که هر ماده غذایی در کنار خواص خود ممکن است مضراتی هم داشته باشد.
مصرف چای کمبوچا در دوران بارداری
این نوشیدنی پر خاصیت، به دلیل دارا بودن 0.5% الکل نوشابه مناسبی برای خانم های باردار نمی باشد.
کافئین به میزان متفاوت در چای کمبوچا وجود دارد که بهتر است خانم های باردار از نوشیدن آن خودداری کنند، زیرا از نظر تئوری ممکن است سبب زایمان زودرس و یا سقط شود. کافئین ممکن است باعث کم شدن شیر مادر، کم خوابی و تحریک پذیری کودک شود. تحقیقات در این زمانه متفاوت است، برخی از محققین خوردن کافئین به میزان کم را صحیح می دانند، اما برخی خوردن آن را ممنوع دانسته اند.
سازمان غذا و دارو (FDA) اعلام کرده در دوران بارداری از خوردن و نوشیدن آب میوه، شیر و پنیر نرم خودداری کنند .
چای کمبوچا نوشابه سلامتی است، اما هنوز تحقیقات زیادی بر روی آن جهت مصرف خانم های باردار انجام نشده و به همین دلیل این گروه باید از نوشیدن این چای خودداری کنند، زیرا دارای کافئین و میزان کمی الکل است و فاقد پاستوریزاسیون است.
نوشیدنی کمبوچا در زمان تهیه کاملا خالص به حالت پاستوریزه است، بنابراین می توان گفت عاری از هر نوع باکتری مضر مانند سالمونلا و لیستریا می باشد. اما محیطی که چای کمبوچا در آن دم و یا در زمان حمل و نقل، مستعد جذب باکتری ها می باشد، پس باید بسیار دقت داشت، زیرا در غیر این صورت نمی توان گفت عاری از هر نوع میکروب بیماری زا و یا باکتری می باشد.