سال ها است که در سراسر جهان چای های گیاهی برای درمان مورد استفاده قرار میگیرند. اکنون توجه علم مدرن را نیز به خود جلب کرده اند. تحقیقات نشان می دهند که چای های گیاهی ممکن است برخی از شرایط پزشکی از جمله کلسترول بالا را درمان کنند.
چای سنتی در مقابل چای گیاهی
چایهای سنتی مانند سیاه، سبز، سفید یا اولانگ از برگها و جوانه های گیاه Camellia sinensis تهیه می شوند. هرچند نحوه رشد و فرآوری هر نوع چای متفاوت است. چای سفید کمتر فرآوری می شود و از جوانترین برگهای گیاه چای تهیه شده است. برگ های چای برای تهیه چای سبز کمی تخمیر می شوند اما چای سیاه تحت تخمیر گسترده قرار می گیرد. این چای ها حاوی کافئین هستند.
چای های گیاهی دقیقاً چای نیستند زیرا از کاملیا سیننسیس تهیه نشده اند. آنها از گیاهان خوراکی ساخته میشوند. قسمت های مورد استفاده گیاه در تهیه این چای ها شامل:
- ریشه
- پوسته
- برگها
- جوانه ها
- گل ها
- میوه
برخی از طعم های محبوب چای گیاهی عبارتند از:
- چای بابونه
- چای نعناع فلفلی
- علف لیمو(Lemon grass)
- توت (از جمله زغال اخته، تمشک، توت فرنگی و توت سیاه)
- پوست پرتقال یا پرتقال
- اسطوخودوس
- زنجبیل
چای های گیاهی حاوی کافئین نیستند، مگر اینکه خود گیاه حاوی کافئین طبیعی باشد. چای های یربا یا گیاهی که با یک چای سنتی مخلوط می شوند معمولاً حاوی کافئین هستند.
درباره انواع چای بدون کافئین مطلب چای بدون کافئین چیست؟ را بخوانید.
ارتباط چای و کلسترول چیست؟
آنتی اکسیدان ها به مبارزه با رادیکال های آزاد می پردازند و باعث کاهش آسیب به سلولهای بدن می شوند. غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان ها عبارتند از:
- فلفل
- انواع توت ها
- مرکبات
- هویج
چای های سنتی و برخی از چای های گیاهی حاوی آنتی اکسیدان هستند. قدرت آنتی اکسیدان بستگی به نوع چای و روش پردازش آن دارد.
Hibiscus یا چای ترش بالاترین میزان آنتی اکسیدان ها را از بین همه چای های گیاهی دارد.
چای هایی که حاوی انواع توت، پوست مرکبات و نعناع هستند مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان ها را شامل میشوند. برخی تحقیقات نشان می دهد که آنتی اکسیدان های موجود در چای ممکن است به کاهش کلسترول کمک کنند. پژوهشها نشان داده اند که چای سبز به طور قابل توجهی کلسترول کلی بدن، از جمله LDL یا کلسترول بد را کاهش می دهد. با این حال، چای سبز بر HDL یا کلسترول “خوب” تأثیر نمیگذارد.
چای رویبوس می توانند به بهبود چربی خون بالا یا سطح کلسترول خون کمک کنند. در مطالعهای از ژورنال Ethnopharmacology، شرکتکنندگانی که هر روز شش فنجان رویبوس به مدت شش هفته نوشیدند، کاهش LDL در حدود 0.7 میلیمول در لیتر و افزایش HDL حدود 0.3 میلیمول در لیتر در آنها دیده شده است. چای زنجبیل معمولاً به عنوان درمانی برای چربی معده تلقی میشود، اما ممکن است به کلسترول نیز کمک کند. پودر زنجبیل در یک پژوهش به طور معنی داری سطح لیپیدها را کاهش داده است.
مطالعات نشان داده اند که چای قاصدک نیز باعث کاهش کلسترول میشود. چای Bitter melon (خربزه تلخ) ممکن است کلسترول شما را بهبود بخشد و خطر ابتلا به شرایط کلسترول را کاهش دهد. همچنین اثرات مثبت دیگری نیز در سلامت شما داد. نشان داده شده است که Bitter melon به درمان دیابت نوع 2، بواسیر و حتی سرطانهای خاصی کمک می کند. پژوهش دیگری نشان می دهد که چای نعناع با افزایش فعالیت صفرا باعث کاهش کلسترول بدن می شود. صفرا کلسترول را کنترل می کند و افزایش فعالیت آن باعث کاهش کلسترول موجود در خون میشود.
اثرات چای گیاهی بلافاصله بعد از مصرف آن روی کلسترول بدن دیده نمی شود. بسیاری از مطالعات یادآور میشوند که شما باید هفته ها قبل از بروز هرگونه بهبود در کلسترول، چای های گیاهی بنوشید. سلامت و متابولیسم بدن شما، سرعت اثر گذاری چای های گیاهی بر کلسترول شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
رژیم و سبک زندگی شما مهم است.
این مسئله که تحقیقات نشان می دهند با نوشیدن چای گیاهی می توان کلسترول را کاهش داد بسیار خوب و امیدوارکننده است اما چای گیاهی نباید هرگز جایگزین ورزش و رژیم غذایی سالم شود.
برخی از دلایل کلسترول بالا با سبک زندگی مرتبط نیست. اما دلایل دیگر مانند عادت های غذایی ناسالم و عدم ورزش وجود دارد که مستقیماً به سبک زندگی ارتباط دارد. خوشبختانه چای بدون شیرینی قطعاً می تواند یک یک بخش سالم از رژیم غذایی روزانه شما باشد.
چای گیاهی و تداخل دارویی
چایهای گیاهی میتوانند با داروهای بدون نسخه و با نسخه اختلال ایجاد کنند. چای گیاهی ممکن است با داروهای شما واکنش داشته باشد. در صورت مصرف وارفارین یا رقیق کننده خون، چای گیاهی زغال اخته ممکن است باعث خونریزی شود.
نوشیدن جینسنگ یا چای زنجبیل مشکلات آسپیرین یا رقیق کننده خون را به وجود آورد. چای جینسنگ همچنین با داروهای فشار خون یا داروهای دیابت مانند انسولین تداخل داشته باشد. چای جینکو بیلوبا طیف وسیعی از داروها را تحت تأثیر قرار می دهد ، داروهایی مانند:
- داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن (Advil) و ناپروکسن (Aleve)
- داروهای ضد عفونی کننده
- آسپرین
- رقیق کننده های خون
- داروهایی که فشار خون را کاهش می دهند
مقدار مصرف بستگی به نحوه تهیه چای و خلوص گیاه دارد. در صورت نوشیدن چای گیاهی که با چایهای کافئین دار مخلوط شده است، مراقب باشید. مصرف کافئین زیاد می تواند شما را عصبی یا مضطرب کند. یک منبع مطالعه معتبر، مصرف بیش از حد کافئین را با علائم موجود در افرادی که کوکائین یا متآمفتامین مصرف کرده بودند، مطابقت داده است.
اگر قبلاً هر روز قهوه می نوشید، یک چای گیاهی انتخاب کنید که کافئین زیادی در آن نباشد.
نکات قابل توجه در مصرف چای گیاهی
قبل از استفاده از چای برای درمان کلسترول بالا با پزشک خود مشورت کنید. اگر قبلاً از داروهای کلسترول استفاده نکرده اید و یا رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها ندارید، بیشتر از نوشیدن چای گیاهی سود خواهید برد. گیاهانی که برای چای مورد استفاده قرار می گیرند میتوانند با بدن شما اثرات متقابل داشته و ممکن است حاوی مواد شیمیایی باشند که برای شما ناآشنا هستند. اطلاعات خود را در مورد تأثیرات چای گیاهی بر بدن افزایش دهید تا بتوانید به بهترین نحو از چای استفاده کنید.