روز جهانی بهداشت یک تاریخ بین المللی در زمینه آگاهی از سلامت عمومی است. 7 آوریل مصادف با 19 فروردین از سوی سازمان جهانی بهداشت به نام روز جهانی بهداشت اعلام و همه ساله در این تاریخ و به این عنوان در سراسر جهان با نظارت و حمایت مالی سازمان بهداشت جهانی (WHO) و تمام کشورهای عضو سازمان و همچنین سایر سازمان های مرتبط جشن گرفته می شود.
روز بهداشت جهانی با هدف تاسیس “سازمان بهداشت جهانی” و به عنوان جلب توجه عموم مردم در سراسر جهان به موضوع بهداشت در کلیه زمینه ها، برگزار می شود. با شروع کار سازمان در سال 1948 در اولین مجمع سازمان، این روز را به عنوان روز جهانی بهداشت تعیین نمود و از زمان تاسیس با هدف بررسی موضوعات بهداشتی و سلامتی جوامع و در راس آن اولویت به یک موضوع خاص بهداشتی در هر سال، این روز را به عنوان روز جهانی بهداشت اعلام و هر ساله در سراسر جهان جشن گرفته می شود.
با گذشت این سالها موضوعات مهم بهداشتی جوامع مانند مراقبت از کودک و فرزند(بهداشت روان)، افسردگی و خودکشی و موضوعات مختلف دیگر مورد بررسی قرارگرفته است. اهمیت این روز به عنوان جشن روز بهداشت نمی باشد، بلکه موضوع قابل اهمیت، اولویت بهداشت مردم بدون در نظر گرفتن هرگونه تبعیض نژادی و قومی بوده است و سازمان تلاش کرده است توجه جهانی را به مسائل مهم بهداشت جهانی جلب نماید.
سازمان بهداشت جهانی هر ساله در این روز یکی از مسائل بهداشتی جوامع مختلف را انتخاب می کند و به بررسی آن می پردازد.
سازمان جهانی بهداشت بر این اصل تاسیس شد که همه افراد بتوانند به حق خود در زمینه بالاترین سطح از سلامت و بهداشت برسند و بر این مبنا هر ساله با طرح شعاری به بررسی آن موضوع می پردازد.
شعار روز جهانی بهداشت در سال 2017 افسردگی “بیایید صحبت کنیم” بوده که تلاش سازمان بر این بود که توجه عموم مردم و نهادها را به موضوع افسردگی به عنوان بیماری قرن حاضر جلب کند.
(Universal health coverage) پوشش همگانی بهداشت، شعار روز بهداشت جهانی در سال 2019 میلادی برابر با سال 1398 هجری شمسی بوده است. این شعار سازمان بدین معنی است که تمام جوامع و افراد در هر زمانی بتوانند به راحتی بدون تحمل بار مالی به خدمات بهداشتی با کیفیت دسترسی داشته باشند چون متاسفانه هنوز میلیونها نفر در سراسر جهان هستند که مجبورند هزینه های روزمره مانند غذا و پوشاک و حتی مسکن برای زندگی را بر موضوعات بهداشتی اولویت دهند.
شعار پوشش همگانی بهداشت بر این موضوع تاکید دارد تمام افراد در جوامع مختلف بتوانند در سراسر عمر خود از امکانات بهداشتی گوناگون برای ارتقا سلامت تا پیشگیری و درمان و مراقبت برخوردار باشند.
شعار سازمان برای روز بهداشت جهانی در سال 2020 “پرستار و ماما” بوده است. این شعار جهت تقویت پرستاری ومامایی برای پوشش بهداشت جهانی می باشد.
اعلام روز بهداشت جهانی از طرف سازمان بهداشت جهانی به این معنی نیست که با برگزاری جلسات موضوعاتی مطرح شود و مردم در سراسر جهان تحت پوشش خدمات بهداشتی قرار گیرند بلکه نظر سازمان اینست که همه افراد در هر مکانی که به خدمات بهداشتی نیازمند بودند به راحتی از تمام امکانات بتوانند استفاده مطلوب داشته باشند.
شعار سازمان در روز جهانی بهداشت در قرن بیست و یکم برای همه بر مبنا مقابله با فقر، شکاف تحصیلی، شرایط نامناسب زندگی و همچنین بی عدالتی اجتماعی بوده است.
روز جهانی بهداشت یکی از هشت کمپین سازمان بهداشت جهانی است. کمپین های دیگر سازمان عبارتند از؛ روز جهانی سل، مالاریا، روز جهانی بدون دخانیات، روز جهانی اهدا کننده خون، روز جهانی هپاتیت، روز جهانی ایدز، روز جهانی بدون دخانیات، هفته جهانی ایمن سازی.
سازمان بهداشت جهانی Organization Health World
در ادامه قصد داریم اطلاعاتی را در مورد سازمان بهداشت جهانی در اختیار شما قرار دهیم.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) اولین آژانس تخصصی وابسته به سازمان ملل متحد است که وظیفه اصلی آن مبارزه با بیماریهای جوامع بخصوص بیماری های مسری که شایع است و همچنین ارتقا سلامت عمومی همه مردم جهان است. این سازمان در 7 آوریل 1948 در ژنو سوییس تاسیس شد و کار خود را در باره موضوعات بهداشت جهانی آغاز کرد. اساسنامه سازمان در این تاریخ توسط 26 کشور تصویب و به کار گرفته شد. قبل از تاسیس این سازمان وظایف اینچنینی بر عهده کمیته ای موقتی بود.
ارگان اصلی سازمان جهانی بهداشت، مجمع جهانی بهداشت نام دارد. این مجمع هر سال در ماه مه تشکیل جلسه داده و ابتدا دبیر کل را برای مدت 5 سال انتخاب کرده و سپس ضمن بررسی وضعیت مالی سازمان تعیین بودجه سازمان را انجام می دهند.
مجمع در انتخابات خود 36 عضو را برای مدت سه سال انتخاب می کند. همه اعضای سازمان ملل می توانند در این انتخابات شرکت داشتند و عضو مجمع شوند، اما کشور هایی که عضو سازمان ملل نیستند در صورت دادن تقاضا اگر مورد تصویب اعضا مجمع برسد، می توانند از اعضا مجمع باشند.
وظیفه اعضا اجرایی کردن سیاست ها و برنامه های مجمع است.
در حال حاضر 192 کشور عضو سازمان بهداشت جهانی هستند. نمایندگان دو کشور غیر عضو سازمان ملل، جزایر کوک و نیو (Niue) عضو سازمان هستند. لیختناشتاین تنها عضو سازمان ملل است که عضو سازمان بهداشت جهانی نمی باشد.
WHO (سازمان بهداشت جهانی) شش دفتر منطقه ای آمریکا(واشینگتن دیسی، ایالات متحده)، اروپا (کپنهاگ، دانمارک)، آفریقا(کنگو، برازاویل)، مدیترانه شرقی(قاهره، مصر)، جنوب شرقی آسی(دهلی نو، هند) و غرب اقیانوسیه (فیلی بین،مانیل) را دارد. مدیر منطقه ای نام رئیس این دفاتر است که برای مدت پنج سال به وسیله کمیته منطقه ای تعیین می شود. کمیته منطقه ای از وزرای بهداشت کشورهای غیر عضو تشکیل می شود.
سازمان بهداشت جهانی در طی این سالها با برگزاری این روز و تشکیل جلسات مجمع بهداشت جهانی، تلاش در رفع مشکلات بهداشتی همه افراد در جوامع مختلف به دور از هرگونه تعصب نژادی، داشته است.
جمع بندی
شعار روز جهانی بهداشت در سال 2019 “مراقبت های اولیه بهداشتی برای پوشش همگانی سلامت” بوده است.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) اولین آژانس تخصصی وابسته به سازمان ملل متحد است که وظیفه اصلی آن مبارزه با بیماریهای جوامع بخصوص بیماری های مسری که شایع است و همچنین ارتقا سلامت عمومی همه مردم جهان است. این سازمان در 7 آوریل 1948 در ژنو سوییس تاسیس شد و کار خود را در باره موضوعات بهداشت جهانی آغاز کرد.
روز بهداشت جهانی با هدف تاسیس “سازمان بهداشت جهانی” و به عنوان جلب توجه عموم مردم در سراسر جهان به موضوع بهداشت در کلیه زمینه ها، برگزار می شود.
با شروع کار سازمان بهداشت جهانی در سال 1948 در اولین مجمع سازمان، این روز به عنوان روز جهانی بهداشت تعیین نمود و از زمان تاسیس سازمان بهداشت جهانی با هدف بررسی موضوعات بهداشتی و سلامتی جوامع و در راس آن اولویت به یک موضوع خاص بهداشتی در هر سال، این روز را به عنوان روز جهانی بهداشت اعلام و هر ساله در سراسر جهان جشن گرفته می شود.