در این مطلب می خواهیم در مورد اسیدیته چای و تاثیر آن بر سلامتی صحبت کنیم.
pH چیست؟
میزان اسیدی و قلیایی بودن محیط در مواد مختلف، عددی بین 1-14 می باشد که pH نامیده می شود. عدد 7 خنثی می باشد و مقدار کمتر از 7 اسیدی و و بیشتر از 7 قلیایی گفته می شود.
سطح اسیدیته چای
معمولا با اندازه گیری pH موجود در مواد، میزان اسیدیته مشخص می شود. pH موجود در چای سیاه 9/4 است. البته هر چه تعداد برگ های چای و زمان برای دم کردن بیشتر باشد، مقدار pH چای افزایش خواهد یافت و در نتیجه اسیدیته چای هم بالاتر می رود. pH موجود در آب ساده که مایعی خنثی می باشد، برابر با 7 است و مواد اسیدی دارای pH کمتری هستند و هر چه مقدار pH کمتر شود میزان اسیدیته آن مایع بیشتر خواهد شد.
اسیدیته چای به طور کلی ملایم است و طبق آزمایشات به این نتیجه رسیده اند که این میزان اسید موجود در چای روی مینا دندان تاثیری نمی گذارد اما در عین حال هیچگاه بعد از نوشیدن چای بلافاصله مسواک نزنید، زیرا ممکن است به مینا دندان آسیب برساند. در ضمن اسیدیته چای، تا به حال در هیچ موردی نشان داده نشده که ارتباطی با ریفلاکس (بالا آمدن اسید معده) حتی سوزش سر معده داشته باشد. البته بر اساس تحقیقات به این نتیجه رسیده اند که چای های گیاهی باعث بالا آمدن اسید معده می شوند. با مصرف چای ساده اگر معده شما تحریک شد، می توانید با اضافه کردن کمی شیر سبب کاهش اسید تولید شده در معده خود شوید. مقدار اسیدی نوشابه ها و آب میوه ها خیلی بیشتر از چای سیاه یعنی بین 3 و 4 می باشد و مضرات آنان بر روی مینا دندان بیشتر است و به همین دلیل می توان چای را به راحتی جایگزین نوشابه ها و آب میوه ها نمود.
میزان pH موجود در نوشیدنی های ورزشی و انرژی زا بین 2 تا 3 می باشد که تحقیقات نشان داده است به راحتی می تواند پوسیدگی دندان را در افراد ایجاد نماید.
مصرف چای در کودکان و کودکان نوپا
هیچگونه منع مصرف چای در این گروه سنی وجود ندارد و باید گفت چای گزینه ای مناسب برای جایگزینی به جای نوشابه های شیرین می باشد. اضافه کردن برخی مواد خوراکی به چای، این نوشیدنی را اسیدیته خواهد کرد.
طعم و مزه و میزان اسیدیته
در هنگام نوشیدن هر نوع نوشیدنی به آسانی می توان میزان اسیدیته آن را تشخیص داد. حس چشایی ما این مزه را، ترش مزه احساس می کند و هر چه ترش تر باشند مقدار pH آنها بیشتر است. البته قابل ذکر است که گاه طعم اسیدیته به گسی و تلخی شباهت زیادی دارد.
چه ترکیباتی به اسیدیته چای کمک می کند؟
اگزالات و سیترات دو نوع از بخش های اسیدی در چای دم کشیده هستند. اگزالات اسید طبیعی است که در سبزیجات برگ دار و میوه ها، و سیترات در میوه هایی از خانواده مرکبات مانند لیمو، نارنج و پرتقال یافت می شوند. به دلیل همین ترکیبات اسیدی و بازی، چای دارای اسیدیته ملایم است.
کلیه ها و اسیدیته
متخصصین تغذیه طبق تحقیقات اعلام نموده اند که باید روزانه 80% مواد قلیایی و 20% مواد اسیدی و همچنین حداقل 8 لیوان آب بنوشیم تا مواد اسیدی راحت تر از کلیه ها خارج شوند، و به همین دلیل اضافه کردن آب که میزان pH آن برابر با 7 است، باعث کاهش اسیدیته چای و رقیق شدن آن می شود.
هر چه چای ها ترش تر باشند میزان اسیدیته آنها بیشتر است. میزان اسیدیته چای و چای سبز از قهوه کمتر است..
محققین طبق تحقیقاتی به این نتیجه رسیده اند که میزان اسیدیته چای های میوه ای علیرغم این که شیرین تر هستند، اما از چای های گیاهی بیشتر است.
در هنگام نوشیدن چای اگر آن را به حالت شناور در دهان نگه داریم و یا اینکه زمان دم کردن چای طولانی باشد، به دلیل تولید اسیدیته چای، بیشتر به دندانها آسیب می رساند.