بعد از آب، چای پرمصرف ترین نوشیدنی در جهان است. چای آسام هند نوع خاصی از چای سیاه است که به دلیل داشتن طعم غنی مالت و بسیاری از فواید بالقوه سلامتی شناخته شده است.
در این مقاله به بررسی چای آسام، مزایای سلامتی آن، مضرات و روش های تهیه آن می پردازیم.
چای آسام چیست؟
چای آسام نوعی چای سیاه است که از برگهای گیاه Camellia sinensis تولید شده است، آسامیکا. این گیاه به طور سنتی در شمال شرقی کشور هند که یکی از بزرگترین مناطق تولید چای در جهان است، تولید میشود.
چای آسام به طور طبیعی از کافئین بسیار بالایی برخوردار است به همین دلیل در بازار به عنوان چای مخصوص صبحانه عرضه میشود. بسیاری از چای های صبحانه ایرلندی و انگلیسی از چای آسام یا مخلوطی از آن استفاده میکنند. چای آسام اغلب با طعمی قوی و عطری خوشایند توصیف میشود. این ویژگی های مشخص به طور معمول به فرآیند تولید منحصر به فرد چای نسبت داده می شود.
پس از برداشت برگهای تازه چای آسام و خشک شدن، آنها تحت فرآیند اکسیداسیون قرار می گیرند – که به آن تخمیر نیز گفته می شود – به این صورت که برگ ها را برای مدت زمان مشخصی در محیط کنترل شده با دما و اکسیژن مشخص قرار می دهد. این فرایند باعث تغییرات شیمیایی در برگ ها می شود و در نتیجه طعم، رنگ و ترکیبات گیاهی بی نظیر چای آسام به وجود می آید.
چای آسام و مزایای سلامتی آن

تحقیقات نشان می دهد که ترکیبات غنی گیاهی چای آسام ممکن است سلامت را از چند طریق تقویت کند.
چای آسان بسیاری از آنتی اکسیدان ها را دارا است!
چایهای سیاه مانند آسام حاوی چندین ترکیب گیاهی منحصر به فرد از جمله تیفلاوین، تیروبیگین و کاتچین ( theaflavins thearubigins, catechins, ) است، که به عنوان آنتی اکسیدان در بدن شما عمل می کند و ممکن است در پیشگیری از بیماری نقش داشته باشد.
بدن شما به طور طبیعی مواد شیمیایی بسیار واکنش پذیر به نام رادیکال های آزاد تولید می کند. در صورت تجمع بیش از حد، آنها می توانند به بافتهای شما آسیب رسانده و بیماری و پیری را تسریع کنند. آنتی اکسیدان های موجود در چای سیاه با تأثیر منفی روی رادیکال های آزاد از سلول ها محافظت میکنند و باعث کاهش التهاب میشوند.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که این ترکیبات چای سیاه باعث میشوند که چای سیاه برای سلامتی مفید باشد.
بهبود سلامت قلب
برخی از مطالعات حیوانی نشان می دهد که ترکیبات پلی فنولیک موجود در چای سیاه ممکن است به کاهش کلسترول خون کمک کرده و از ایجاد پلاک در رگ های خونی جلوگیری کند.
با این حال، مطالعات انسانی نتایج متناقضی را ارائه می دهد. چندین مورد ارتباط مستقیمی را بین مصرف روزانه 3 تا 6 لیوان چای سیاه و خطر بیماری قلبی به طور قابل توجهی کاهش می دهد، اما برخی دیگر هیچ ارتباطی ندارند.
درنهایت، تحقیقات بیشتری لازم است تا بدانیم چای سیاه مانند Assam بر سلامت قلب تأثیر می گذارد.
پشتیبانی سیستم ایمنی
تحقیقات اولیه نشان می دهد که ترکیبات پلی فنولی موجود در چای سیاه ممکن است مانند prebiotics در دستگاه گوارش شما عمل کند. پروبیوتیک ها ترکیباتی هستند که در غذاهای مختلف یافت می شوند و از رشد و نگهداری باکتریهای سالم در روده شما حمایت می کنند و باعث هضم بهتر غذا میشوند.
اثرات ضد سرطانی
تحقیقات اندکی در انسان مشاهده کرده است که بین مصرف چای سیاه و کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها از جمله سرطان پوست و ریه ارتباط وجود دارد. اگرچه این داده ها امیدوار کننده هستند، برای تعیین اینکه آیا می توان از چای سیاه برای پیشگیری از سرطان یا درمان استفاده کرد، مطالعات انسانی وسیع تری مورد نیاز است.
بهبود سلامت مغز
تحقیقات اولیه حاکی است که برخی ترکیبات موجود در چای سیاه، مانند تیقلاوین، ممکن است به عنوان درمان یا پیشگیری از بیماریهای تحلیل مغزی مفید باشد.
خطرات جانبی
اگرچه چای آسام برای بیشتر افراد نوشیدنی سالم ایجاد می کند، اما ممکن است برای همه مناسب نباشد.
کافئین زیاد
چای آسام کافئین زیادی دارد که ممکن است این محرک برای برخی نامناسب باشد و افرادی از آن اجتناب کنند.
مقدار دقیق کافئین در 1 فنجان چای آسام بسته به مدت زمان دم کشیدن آن متفاوت است اما به طور معمول در حدود 60-112 میلی گرم است. برای مقایسه، 1 فنجان قهوه دم کرده حدود 100-150 میلی گرم کافئین فراهم می کند.
برای بیشتر افراد، مصرف حداکثر 400 میلی گرم کافئین در روز با عوارض جانبی سلامتی همراه نیست. گفته می شود، مصرف بیش از حد می تواند منجر به علائم منفی مانند ضربان سریع قلب، اضطراب و بی خوابی شود.
برای خانم های باردار پیشنهاد می شود مصرف کافئین را تا بیش از 200 میلی گرم در روز محدود کنید.
اگر مطمئن نیستید که کافئین برای سبک زندگی شما مناسب است، قبل از افزودن چای آسام به نوشیدنی های روزانه با پزشک پزشکی خود صحبت کنید.
کاهش جذب آهن
چای آسام به دلیل دارا بودن مقادیر بالای تانن، ممکن است جذب آهن شما را کاهش دهد. این ترکیبات به چای سیاه عطر و طعم تلخ آن را می دهند.
برخی تحقیقات حاکی از آن است که تانن ها با آهن در غذای شما متصل می شوند و به طور بالقوه آن را برای هضم غذا غیرقابل استفاده می کنند.
اگرچه این مسئله برای اکثر افراد سالم یک نگرانی عمده نیست، اما برای افرادی که سطح آهن کم دارند، بهتر است از خوردن چای سیاه در زمان وعده های غذایی یا مکمل های آهن خودداری کنند.