میوه هلو یا Prunus persica میوه های کوچک با پوست پرزی و گوشت زرد و یا سفید و طعم شیرین هستند. طبق بررسی هایی به نظر می رسد که این میوه بیش از 8000 سال پیش در چین دیده شده است.
گوشت میوه هلو مانند بادام، زردآلو و گیلاس به دور دانه ای سنگی قرار دارد. میوه هلو دارای خواص متعدد برای سلامتی می باشد و با داشتن پوستی نرم، کمک به هضم بهتر و تسکین آلرژی می کند. این میوه سرشار از مواد مفید گیاهی، ویتامین ها و مواد معدنی می باشد. یک هلو با اندازه متوسط حدود 150 گرم شامل مواد مغذی زیر می باشد:
پروتئین: 1 گرم
کالری: 58 گرم
کربوهیدرات: 14 گرم
فیبر: 2 گرم
چربی: کمتر از 1 گرم
ویتامین های A,E,K ، منگنز، فسفر، آهن، مس ، پتاسیم و برخی از ویتامین های گروه B در مقادیر مختلف در میوه خشک و تازه هلو وجود دارد.
این میوه خوش طعم و آبدار سرشار از آنتی اکسیدان است که بدن افراد را در مقابل پیری و بیماری مقاوم می کند.
مصرف هلو به رفع یبوست کمک می کند زیرا یک هلو متوسط 2 گرم فیبر که نیمی محلول و نیمی غیر محلول است در خود دارد. این فیبر نامحلول به هضم غذا کمک کرده و باعث رفع یبوست می شود.
فیبر محلول موجود در هلو سبب رفع التهابات روده ای و بهبود علائم اختلالات گوارشی مانند سندروم روده تحریک پذیر، بیماری های کرون و کولیت اولسراتیو می شود. استفاده از گل آن هم به دلیل داشتن ترکیبات خاصی می تواند به هضم غذا کمک کند.
در طب سنتی چین برای درمان اختلالات گوارشی از گل هلو استفاده می کنند. طبق گزارشاتی معمولا از عصاره گل هلو به عنوان چای در درمان مشکلات گوارشی استفاده می شود.
مصرف این میوه سبب کاهش تری گلیسیرید، کلسترول و فشار خون می شود. البته هنوز محققین در حال انجام مطالعات بیشتری در این زمینه می باشند.
هلو تاثیر مناسبی بر روی پوست دارد. مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که مصرف آن رطوبت پوست را حفظ کرده و سبب بهبود بافت پوست می شود. این آزمایشات بر روی انسان و حیوانات انجام شده و در هر دو مورد به نتایج خوبی در این زمینه دست یافته اند.
پژوهشگران در آزمایشاتی به این نتیجه رسیدند که عصاره گل هلو پیشرفت تومورهای پوستی را در موش ها به تاخیر می اندازد.
کاروتنوئیدها و اسید کافئیک دو نوع آنتی اکسیدان ضد سرطان هستند که پوست و گوشت هلو سرشار از این دونوع آنتی اکسیدان می باشد.
طبق آزمایشات مختلفی که بر روی انسان و حیوانات انجام شده است محققین به این نتیجه رسیدند که مصرف میوه هلو بدن را در مقابل انواع مختلف سرطان محافظت می کند. علاوه بر این ترکیبات هلو سرشار از پلی فنول است که سبب کاهش رشد و محدود کردن گسترش سلول های سرطانی و همچنین نابود کردن سلول های سرطانی می شوند. تحقیقاتی که بر روی حیوانات انجام شده است نشان می دهد که دانه های این میوه ترکیباتی دارد که ممکن است رشد تومورهای پوستی غیر سرطانی را محدود و از تبدیل شدن به تومورهای سرطانی جلوگیری کند.
استفاده از میوه هلو علائم آلرژی را در بدن کاهش می دهد.
میوه هلو سرشار از آنتی اکسیدان های تقویت کننده سیستم ایمنی بدن و همچنین مواد مغذی می باشد، در نتیجه طبق آزمایشاتی محققین به این نتیجه رسیده اند که مصرف آن می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. در آزمایشی به افراد سیگاری هلو داده شد و در پایان به این نتیجه رسیدند که نیکوتین از طریق ادرار خارج می شود.
در آزمایشی که بر روی موش ها انجام شد نشان دهنده این موضوع بود که مصرف هلو میزان قند خون را کاهش داده و بدن موش های چاق در برابر انسولین مقاومت پیدا می کند.
به طور خلاصه باید بگوییم میزان فیبر، انواع ویتامین و مواد معدنی در میوه هلو بالا است و می توان از آن به عنوان میان وعده و یا حتی در سالادها استفاده کنیم.
هلو خشک
در ادامه قصد داریم درباره خواص هلو خشک با هم صحبت کنیم.
باید بگوییم میوه های خشک به میوه هایی گفته می شود تقریبا تمام آب آنها را با روش های گوناگون خشک کردن از بین برده باشند. در طی فرآیند خشک کردن میوه ها کوچک می شوند اما انرژی و ویتامین ها در آنها متراکم می شوند.
کشمش از رایج ترین انواع میوه است که بر اثر خشک کردن انگور به دست می آید. میوه های خشک را خیلی طولانی تر از میوه های تازه می توان نگهداری کرد و حتی در فصولی که به انواع میوه تازه دسترسی نداریم از نوع خشک آنها استفاده کنیم.
میوهای خشک فقط آب خود را از دست می دهند اما تمام مواد مغذی در آنها وجود دارند. از نظر میزان وزن، میوه های خشک بیشتر از 5/3 برابر مواد معدنی، ویتامین و فیبر نسبت به نوع تازه آنها دارند.
در یک وعده استفاده از میوه خشک میزان بیشتری از مواد مغذی به بدن ما خواهد رسید. البته ویتامین C بر اثر خشک کردن میزان کمتری در میوه خشک نسبت به نوع تازه آن باقی می ماند. میزان فیبر و آنتی اکسیدان در میوه های خشک فراوان است در نتیجه با مصرف نوع خشک انواع میوه خطر ابتلا به انواع سرطان و بسیاری از بیماری ها کم خواهد شد.
خواص هلو خشک
هلو خشک به دلیل داشتن بتاکاروتن که یک آنتی اکسیدان قوی است به سلامتی کمک موثری می کند زیرا بتاکاروتن در بدن به ویتامین A تبدیل می شود.
ویتامین A در محافظت از چشم، پوست و موها نقش مهمی دارد. طبق تحقیقاتی وجود این ویتامین در بدن به کاهش سرطان و بیماری های قلبی کمک می کند.
ویتامین C موجود در هلو خشک به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و از بروز بیماری های قلبی، سرطان و سکته های مغزی جلوگیری می شود.
طبق تحقیقاتی که انجام شده است هلو خشک میزان مناسبی ویتامین E دارد که این ویتامین به پیشگیری از بروز سرطان پستان و بیماری های قلبی کمک مناسبی می کند.
مصرف این میوه در زنان یائسه از بروز پوکی استخوان پیشگیری کرده و با تقویت سطح استروژن در زنان یائسه سبب تحریک مغز خواهد شد.
هلو خشک فواید فراوانی دارد که می توان به سهولت این خواص را طی دو سال حفظ کرد. البته در موقع تهیه هلو خشک باید به کیفیت میوه تازه توجه کرد. برای تهیه هلو خشک باید از میوه های رسیده با گوشت های زرد یا صورتی استفاده کرد.
هلوی خشک ویتامین های زیادی را در خود ذخیره دارد و به همین دلیل در تهیه دمنوش و پخت و پز و همچنین تهیه نوشیدنی های میوه ای معمولا از هلو خشک استفاده می شود. امروزه در موارد پزشکی – آرایشی از هلو خشک استفاده می شود. در تهیه انواع لوسیون این میوه خشک کاربرد دارد.
امروزه پزشکان به افرادی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند توصیه می کنند که از میوه خشک هلو استفاده نمایند زیرا باعث بازیابی و تقویت سریع یک ارگانیسم ضعیف شده، خواهد شد.
هلو خشک میزان بالایی پتاسیم دارد که بهتر است به رژیم غذایی بیماران قلبی عروقی مانند آریتمی و آنژین صدری اضافه شود. اگر در زمستان از میوه خشک شده هلو استفاده شود به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک فراوانی می شود. هلو خشک برای درمان اختلالات روده ای و کم خونی بسیار موثر است.
طرز تهیه دمنوش هلو
برای تهیه دمنوش هلو که یک دمنوش خوش طعم و با خواص فراوان است ابتدا دو عدد هلو رسیده و تازه را شسته تا پرزهای آن کاملا از بین برود.
بعد از جدا کردن پوست آن به طریقی که مقدار کمی گوشت میوه بر روی پوست باقی بماند با یک قاشق مرباخوری چای سیاه در قوری ریخته و دو لیوان آب به آن اضافه کنید. 30 دقیقه بر روی حرارت غیر مستقیم قرار داده تا دم کشیده و دمنوش آماده شود. البته می توانید به دلخواه به آن عسل اضافه کنید.
با مراجعه به سایت چای مارکت می توانید با انواع دمنوش هلو با طعم های بسیار خوشایند آشنا شوید.
طرز تهیه هلو خشک در خانه
ابتدا هلوها را شسته و سپس میوه های درشت تر را از وسط دو نیم کرده و کوچکتر ها را هم به همان شکل بر روی کاغذ فویل در فر قرار می دهیم و در دمای 65 درجه اقدام به خشک کردن میوه ها می کنیم البته هر از چند گاهی باید آنها را از فر خارج کرده تا رنگ این میوه های خشک روشن شود.
جمع بندی
از جمله خواص هلو برای پوست، حذف سلولهای مرده، ضد پیری، مرطوب کننده و محافظت از پوست در برابر آسیبهای UV می باشد.
از روغن هسته هلو برای درمان بواسیر و رفع گرفتگی مجرای گوش و بهبود درد گوش مورد استفاده قرار می گیرد.
همچنین از هسته هلو برای درمان زخم بدن اطفال بخصوص پشت گوش آن ها استفاده می کنند. برای این کار، هسته هلو را روی حرارت قرار می دهند تا بسوزد، پس از له، کردن مغز هسته، آن را به آرامی بر روی محل زخم می مالند.
هلو برای نوزادان مفید است چرا که؛ به هیدراته نگه داشتن بدن نوزادان کمک میکند، برای سیستم گردش خون آنها بسیار مفید است،استخوانها و دندانهای نوزادان را سالم نگه میدارد.