نکتهی جالب در مورد چای زنجبیل این است که در هنگام تحقیق در مورد بسیاری از موارد مربوط به طب سنتی و نیز مقالههای پزشکی مدرن در مورد سلامتی، بارها به تأکید برای استفاده از این نوع چای برمیخوریم. مسائلی از قبیل چای زنجبیل و لاغری، چای زنجبیل و دارچین، چای زنجبیل و لیمو، چای زنجبیل برای سرماخوردگی، چای زنجبیل و فشارخون، زنجبیل و کبد چرب، زنجبیل برای رشد مو و معجون زنجبیل از این موارد هستند.
در این مقاله نگاهی به زنجبیل یا به قول بعضی، زنجفیل و نیز ویژگیها و خواص و فواید چای زنجبیل خواهیم داشت.
زنجبیل چیست؟ مشخصات و ویژگیهای گیاه زنجبیل
نام علمی گیاه زنجبیل (Zingiber officinale) است.
گیاه زنجبیل (Ginger) یکی از قدیمیترین داروهای گیاهی شفابخش است که از هزاران سال پیش مورد استفادهی مردم هند و برخی دیگر از نقاط آسیا قرار گرفته است. همچنین استفاده از این گیاه در برخی کشورهای آمریکای جنوبی نیز رواج دارد.
در طب سنتیِ اقوام مختلف، از زنجبیل برای درمان تهوع، کماشتهایی و برای کم کردن التهاب و درد استفاده میکردهاند. همچنین ترکیب روغن دنبه و زنجبیل و مالیدن آن بر روی زانو، در طب سنتی ایران برای درمان زانودرد به کار میرفته است و یا آن را بهتنهایی در آب گرم به حالت خمیر درآورده و به اعضای دردناک بدن میمالیدند.
در حال حاضر مهمترین کشورهای تولیدکنندهی زنجفیل عبارتاند از: هندوستان، اندونزی، استرالیا، فیجی و جامائیکا.
زنجبیل که گیاهی زردرنگ و دارای طبع گرم است؛ یکی از مواد غذایی پرکاربرد نیز محسوب میشود که بیشتر مواقع مورد استفادهی اقوام شرق قرار میگیرد و از ریشهی آن به صورت خشکشده و یا به صورت پودر و نیز به عنوان نوعی ادویه در غذاهای مختلف و برخی نوشیدنیها استفاده میشود.
خواص زنجبیل چیست؟
اگر بخواهیم کمی علمی تر توضیح دهیم زنجبیل در کل، بزاق انسان را تحریک و به تولید صفرا کمک میکند و از سوی دیگر اثر مثبتی بر روی آنزیمهایی به نام «لیپاز پانکراس» و «تریپسین» برجای مینهد و در نتیجه باعث پیشگیری از مبتلا شدن به بیماریهایی مانند «سرطان کولون» و یبوست میشود.
در بین مردم ایران مصرف زنجبیل برای جلوگیری از حالت تهوعِ هنگام سفر با وسایل نقلیهی مختلف و برای آرام شدن معده و نیز به عنوان نوعی ادویه، کاربرد بیشتری دارد.
استفاده از چای زنجبیل برای درمان آنفولانزا و به طور کلی سرماخوردگی نیز بسیار رایج است و نتیجهی خوبی از آن گرفته میشود.
این چای باعث تخریب چربی و جلوگیری از ذخیره سازی چربیهای جدید در بدن انسان شده و اثر کم کردن اشتها دارد و باعث سرکوب اشتها میشود؛ لذا یک چای مؤثر برای کسانی است که میخواهند لاغر شوند.
مصرف چای زنجبیل در زمان بارداری چندان مطلوب شمرده نمیشود و به طور کلی مصرف زنجبیل برای زنان باردار علیرغم کاهش حالت تهوع آنها میتواند توأم با ریسکهایی در مورد سقط جنین باشد؛ لذا لازم اسبت که در این مورد با پزشک مشورت شود.
در افراد عادی، میزان مصرف مجاز زنجبیل 2 تا 3 فنجان در روز است و مصرف زیاد آن میتواند موجب ناراحتیهای گوارشی، برهم خوردن زمان خواب، افزایش درد در نزد افرادی که سنگ صفرا دارند و اختلال در بیهوشیِ قبل از عمل جراحی شود. افراد دارای فشارخون بالا و اختلالات خونی نیز نباید زنجفیل مصرف کنند.
طرز تهیهی انواع چای زنجبیل
چای زنجبیل نرمال
زمان مورد نیاز: 30 دقیقه.
- قدم اول
سه اونس (هر اونس 28.34 گرم است) ریشهی زنجفیل تازه را به خوبی بشویید و پوست آن را بگیرید (به اختیار) و با احتیاط به برش های نازک تقسیم کنید.
- قدم دوم
سه پیمانهی 250 میلی لیتری (سه چهارم لیتر) آب را در قابلمه بجوشانید.
- قدم سوم
برش های زنجبیل را به داخل قابلمه بریزید و بگذارید بین 15 الی 20 دقیقه حرارت معمولی ببینند.
- قدم چهارم
شیرین کنندهای مانند انواع عسل (یا هر شیرینکنندهی دیگری که میل دارید) را به آن بیفزایید.
- قدم پنجم
هنگامی که چای را از صافی گذرانیده و به فنجان ریختید، حتماً تا قبل از نوشیدن آن، با یک نعلبکی روی آن را بپوشانید تا عطر خاص چای زنجفیل نپرد.
چای زنجبیل با شیر
- سه تکه ریشهی زنجفیل تازه را بهصورت نازک تقسیم کنید.
- یک فنجان 250 میلیلیتری (یکچهارم لیتر) آب را در قابلمه بجوشانید.
- دو فنجان (500 میلیلیتر) شیر به آن اضافه کنید و 5 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید و سپس از صافی گذرانیده و میل کنید.
چای زنجبیل سرد
- زنجبیل تازه را بشویید، پوست آن را گرفته و رنده کنید.
- زنجبیلها را داخل یک لیتر آب قرار داده و آب را بجوشانید.
- محتویات یک لیموی تازه را به داخل قابلمه بفشارید.
- داخل یک استکان، مقدار زیادی یخ بریزید.
- اکنون چای زنجبیل را به داخل استکان بریزید.
- در این مرحله یک شیرینکننده (مانند عسل یا شیرین کنندهی مورد علاقهی خود را) به داخل استکان بیفزایید و چای زنجبیل سرد را میل کنید.
در نهایت ذکر این نکته مورد توجه است که یکی از بهترین چای های دارای زنجبیل چای ماسالا برای لاغری است.
محصولات مرتبط در فروشگاه چای مارکت
-
محصول تخفیف خوردهچای ماسالا فوری ساده بدون شکر و افزودنیچای ماسالا هندی به همراه Creamer غیرلبنی بصورت پودر آماده مصرف با آب جوشقیمتهربستهاز: 119,000
-
محصول تخفیف خوردهچای ماسالا خالص هندی اسپایسی بدون شکر و افزودنیپودر آسیاب شده آماده مصرف با شیر، ضد التهاب، افزایش سوخت و سازقیمتهربستهاز: 243,000
همچنین میتوانید در یکبار برای تجربه موضوع چای ماسالا را در خانه تهیه کنید. برای آشنایی با این موضوع، مطلب طرز تهیه چای ماسالا را بخوانید.
جمع بندی
1.پیش از غذا خوردن یک تکهی نازک زنجبیل بجوید. این کار به تنظیم سوخت وساز، تحریک هضم غذا، کاهش سطح کورتیزول و افزایش انرژی کمک میکند.
2.تکهی کوچکی زنجبیل را رنده و با کمی آب لیمو ترش و نمک ترکیب کنید. قبل از وعدههای غذایی کمی از این ترکیب را مصرف کنید. این کار باعث کنترل اشتهای شما میشود و به هضم غذا کمک میکند. علاوه بر آن از خواص لیمو ترش هم بهرهمند میشوید.
3. از آن بهعنوان یک طعمدهنده در غذاهایتان استفاده کنید. پختن زنجبیل بهمدت کوتاه و در حدود ۶ دقیقه میتواند فواید آن را برای سلامتی افزایش بدهد.
4.زنجبیل تازه را برش بدهید و در انواع غذاها، سوپها و سُسها بریزید. این کار طعم تند و خوبی به غذایتان میدهد و در کنار آن به حفظ سلامتیتان هم کمک میکند.
5.یک راه خوب دیگر برای افزایش مصرف زنجبیل در زندگی روزمره، درست کردن چای لیموترش و زنجبیل است. نوشیدن دو یا سه وعده از این چای در روز میتواند به کاهش وزن و سوخت چربی ها کمک کند.
۱-جلوگیری از سوزش سردل
۲- حالت تهوع را ازبین میبرد
۳- خواص دارچین و زنجبیل برای لاغری و چربی سوزی
۴- تقویت سیستم ایمنی بدن
۵- کاهش مشکلات دستگاه گوارش
۶- کاهش دردهای آرتروز
۷- سلامت قلب و عروق