در این مقاله به تاریخچهی چای ماسالا، خاصیت چای ماسالا، انواع چای ماسالا، فواید و روشهای تهیهی چای ماسالا خواهیم پرداخت.
چای ماسالا چیست؟
چای ماسالا (Masala chai) نوعی دمنوش هندی است که از ترکیب چای، چندین نوع ادویه و شیر، به عنوان دم نوشی خوش عطر و طعم تهیه میشود. نکتهی قابلتوجه در مورد این چای معطر، کثرت و تنوع موادی است که در تهیهی آن به کار میرود.
اصلیترین و پرکاربردترین عناصر چای ماسالا عبارتنداز از: چای سیاه، دارچین، زنجبیل، هل، آنیسون ستارهای (بادیان ختایی)، رازیانه، جوز هندی، میخک و شیر.
عطر چای ماسالا یا بهعبارتدیگر چای ادویه، بسیار برانگیزاننده است و توجه هر شخصی را به خود جلب میکند. تهیهی این چای با مواد و به شیوههای مختلف و بنا بر سلیقههای متفاوت انجام میگیرد.
در هندوستان، معمولاً چای ماسالا در خانهها از صفر تهیه میشود؛ یعنی ادویهجات را خودشان کوبیده و با آنها چای مذکور را تهیه میکنند؛ اما در آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی برای تهیهی آن همیشه از پودر ادویهجات استفاده میکنند. همچنین در آمریکا مخلوطی آماده از پودر ادویهجات و بهاصطلاح چای کیسهای ماسالا نیز وجود دارد.
چای ماسالا بهصورت گرم و سرد نوشیده میشود.
تاریخچهی چای ماسالا

قدمت چای ماسالا بنا به روایتهای مختلف که نمیتوانند چندان دقیق باشند؛ به 5 تا 9 هزار سال پیش میرسد. مردم بومی هندوستان و تایلند معتقدند که چای ماسالا یک دمنوش دارویی و متعلق به یکی از پادشاهان باستانی آنها بوده است. این چای، نزدیک به پنجاه است که علاوه بر خاستگاهش (هندوستان یا تایلند) در سراسر جهان مورد توجه و استقبال فراوان واقع شده و مصرف انواع چای ماسالا در اروپا و آمریکا طی دههی اخیر گسترش زیادی یافته است.
اضافه شدن چای خشک سیاه به ترکیبات چای ماسالا مربوط به سال 1835 و کشت چای توسط انگلیسیها در ایالت «آسام» هند است. از این تاریخ بود که چای سیاه، شیر و همچنین سایر مزه دهندهها به ماسالا اضافه شدند، اما باید در نظر داشت که این ترکیب، مدتها برای بسیاری از مردم هند گرانقیمت بود و آنها ترجیح میدادند که از چای ماسالای سنتی استفاده کنند.

یکی دیگر از عواملی که باعث راه یافتن ترکیبات متعدد به ترکیب اصلی چای ماسالا شد؛ مربوط به گرانقیمت بودن چای سیاه هندوستان در حدود سال 1900 میلادی بود. در آن زمان، چای سیاه بسیار گرانقیمت بود و برای تشویق مصرف چای سیاه، مخلوط کردن آن با دیگر عناصر گیاهی در دستور کار کمپانی هند شرقی قرار گرفت تا مصرف چای برای اقشار مختلف مقرون به صرفه تر شود.
در خودِ کشور هندوستان چای ماسالا از سال 1960 میلادی محبوبیت بیشتری یافت. در هندوستان، چای فروشان سیار و رستورانها به ارائهی چای ماسالا میپردازند و این چای در منازل برای احترام، به مهمان تقدیم میشود.
چای ماسالا یکی از محبوبترین نوشیدنیها در نزد هندیان بخصوص در ایام زمستان و ماههای سرد سال است. در برخی از مناطق هندوستان، انسانها روزانه بهطور متوسط چهار استکان کوچک ماسالا مینوشند. نوشیدن این دمنوش معطر و خوشطعم، در صبحانه، عصرها و برای رفع خستگی نیز مرسوم است. به طور کلی در هندوستان چای ماسالا به اندازهای چای سیاهِ ما ایرانیها، محبوبیت دارد.
فواید چای ماسالا چیست؟

چای ماسالا بدن انسان را تا مدتی گرم نگه میدارد. همچنین این چای هندی، گرفتگیهای سینوسها (حفرههای پر از هوا در جمجمه و پیشانی) را که موجب سردرد و سینوزیت میشوند را میگشاید. با توجه به عناصر گیاهیِ بهکاررفته در این چای، میتوان گفت که چای ماسالا یک چای درمانی نیز هست زیرا این چای گیاهی، باعث تقویت دستگاه ایمنی بدن، بهبود گوارش، از بین بردن ناراحتیهای پوستی مانند جوش صورت و کاهش انواع التهاب بدن و تقویت قلب و عروق میشود.
این چای خوب یک چای ضد سرطان قوی نیز هست، زیرا مواد موجود در آن، رادیکالهای آزاد بدن انسان را که موجب بروز سرطان میشوند؛ از بین میبرد. پس میتوان نتیجه گرفت که ماسالا یک چای شفابخش و نیز پیشگیریکننده از انواع بیماریهاست.
برای نگاهی دقیقتر به خواص چای ماسالا، خاصیت برخی از اصلیترین مواد تشکیلدهندهی آن را بررسی میکنیم:
بهطور مشخص، دارچین در پیشگیری از سرطان و بخصوص سرطان رودهی بزرگ مؤثر است.
زنجبیل، سیستم ایمنی بدن انسان را تقویت میکند، سلولهای سرطانی را از بین میبرد، آسم را بهبود میبخشد و برای سلامتی قلب و عروق مفید است.
هل نیز برای سلامتی قلب، کلیه و ریه مفید بوده و در ضمن مادهای نشاطآور است و خاصیت ضدعفونیکننده دارد.
همین خاصیت ضدعفونی کردن، در میخک نیز موجود است. میخک، همچنین برای سیستم گوارشی انسان نیز بسیار مفید است.
نکتهای که باید در مصرف و یا تعارف چای ماسالا در نظر داشته باشید؛ عدم حساسیت فرد مصرفکننده به ادویهجاتی نظیر دارچین و زنجبیل است.
تاثیر چای ماسالا بر لاغری
چای ماسالا برای لاغری انتخاب فوقالعاده مناسبی هست. چرا؟ اولین دلیلی که برای انتخاب این چای و جایگزین کردن آن با بقیه چای های لاغری میشود بیان کرد طعم فوقالعاده متفاوت این نوشیدنی هست.
همانطور که گفتیم چای ماسالا در واقع نوعی شیر چای هست و از ترکیب ادویه هایی مثل میخک، بادیان ختایی (انیسون ستاره ای)، هل، جوز هندی، زنجبیل و… تهیه میشود، پس این نوشیدنی حاوی مقادیر مناسبی از پروتئین است و پروتئین موجود در شیر به احساس سیری کمک زیادی میکند. بنابراین با مصرف چای ماسالا احتمال پرخوری ها در ادامه روز کاهش می یابد. حتی میتوان چای ماسالا را به عنوان یک میان وعده سالم انتخاب کرد.
بنابراین با مصرف چای ماسالا احتمال پرخوری ها در ادامه روز کاهش می یابد.
همچنین چای ماسالا به جلوگیری از افزایش وزن کمک میکند و به چند طریق منجر به کاهش چربی ها میشود.
چرا چای ماسالا برای لاغری؟

این چای یکی از گزینه های کم کالری است که میتواند انتخاب مناسبی برای یک میان وعده سالم باشد. هرچه در انتخاب شیری که با ماسالا ترکیب میشود دقت بیشتری صورت بگیرد میزان کالری دریافتی حاصل از مصرف این چای نیز کاهش می یابد. اما در مجموع اگر این چای با شیر پرچرب هم مصرف شود در نهایت بین 60 تا 80 کالری به ازاء هر لیوان دریافت میکنید.
حتی میتوان این چای را بدون شیر و آب به تنهایی مصرف نمود اما باید خاطر نشان کرد که مصرف چای ماسالا خالص احتمالا طعم کمتر خوشایندی داشته باشد و اگر این چای با شیر مصرف شود نه تنها طعم مطلوبی خواهد داشت بلکه همانطور که قبلا هم اشاره شد پروتئین موجود در شیر به ایجاد احساس سیری کمک میکند و با ایجاد حس سیری بعد از مصرف تمایل کمتری به دریافت کالری بیشتر وجود دارد.
اما در مجموع اگر این چای با شیر پرچرب هم مصرف شود در نهایت بین 60 تا 80 کالری به ازاء هر لیوان دریافت میکنید.
برای مطالعه بیشتر درباره خواص چای ماسالا، مطلب خواص چای ماسالا برای لاغری و سلامت شما را بخوانید.
انواع چای ماسالا
یکی از جذابیتهای چای ماسالا در این نکته نهفته است که علاوه بر وجود انواع بسیار زیادی از آن، شما قادر هستید طعم دلخواهتان را با تغییر مواد و نیز تغییر میزان مواد بهکاررفته در هریک از انواع ماسالا دقیقاً بیابید؛ بهعبارتدیگر، این چای گیاهی بالاترین میزان امکان شخصیسازی کردن یک چای را داراست!
توضیح این نکته ضروری است که برخی از انواع چای ماسالا در هندوستان از ترکیب 18 نوع پودر گیاهیِ محلی به دست میآید!
یک محقق حرفهای صنعت چای، به نام «جئیمی ویلهلم» (Jamie Wilhelm) با تحقیقی مفصل در کشور هندوستان، موفق شده است 50 نوعِ مختلف از چای ماسالای هندی را ثبت کند! او در ادامه، با نظرسنجیهای متعدد توانست این 50 نوع چای ماسالا را در هفت کلاس اصلی به شرح در پی آمده خلاصه کند:
- کلاس وگان The vegan version
- کلاس زنجبیل تند Reinforced ginger version
- کلاس ماسالای سادهشده Simplified version
- کلاس کاداک/ مخصوص زمستان Kadak/winter special
- کلاس اسپرینگ، مخصوص بهار Spring special
- کلاس شیر بادام ملایم Mild almond milk version
- کلاس ترکیب نامتعارف Exotic mix
برخی موارد جالب دیگر در مورد انواع چای ماسالا به قرار زیر است

• در هندوستان و بیشتر مناطق دنیا ماسالا همراه با چای سیاه تهیه میشود.
• در کشمیر پاکستان به جای چای سیاه به ماسالا چای سبز اضافه میکنند.
• بیشترین مزه افزاهای این چای، در آمریکا به آن اضافه میشود مانند عسل، شکر، وانیل.
• در برخی از انواع چای بدون کافئینِ ماسالا، به جای چای سیاه از چای قرمز (رویبوس) که متعلق به طبیعت آفریقای جنوبی و چای بدون کافئین است؛ استفاده میشود.
• نوع شیر بهکاررفته در این چای شامل شیر پرچرب، کمچرب و شیر سویا میشود.
در ایران آنچه بهعنوان انواع چای ماسالا در بازار رایج است صرفاً نامهای تجاری هستند و برای انتخاب دقیق این چای، باید به مواد تشکیل دهندهی آنها دقت کرد و آن را با یکی از هفت گروهی که در بالا توضیح دادیم تطبیق داد و به نوع و کلاس چای ماسالا پی برد.
محصولات مرتبط در فروشگاه چای مارکت
جمع بندی
چای ماسالا چیست؟
چای ماسالا (Masala chai) نوعی دمنوش هندی است که از ترکیب چای، چندین نوع ادویه و شیر، به عنوان دم نوشی خوش عطر و طعم تهیه میشود. نکتهی قابلتوجه در مورد این چای معطر، کثرت و تنوع موادی است که در تهیهی آن به کار میرود؛ اصلیترین و پرکاربردترین عناصر چای ماسالا عبارتنداز از: چای سیاه، دارچین، زنجفیل، هل، آنیسون ستارهای (بادیان ختایی)، رازیانه، جوز هندی، میخک و شیر.
چای ماسالا چه فوایدی دارد؟
با توجه به عناصر گیاهیِ بهکاررفته در این چای، میتوان گفت که چای ماسالا یک چای درمانی نیز هست زیرا این چای گیاهی، باعث تقویت دستگاه ایمنی بدن، بهبود گوارش، از بین بردن ناراحتیهای پوستی مانند جوش صورت و کاهش انواع التهاب بدن و تقویت قلب و عروق میشود.
این چای خوب یک چای ضد سرطان قوی نیز هست، زیرا مواد موجود در آن، رادیکالهای آزاد بدن انسان را که موجب بروز سرطان میشوند؛ از بین میبرد. پس میتوان نتیجه گرفت که ماسالا یک چای شفابخش و نیز پیشگیریکننده از انواع بیماریهاست.
آیا چرا چای ماسالا برای لاغری مفید است؟
چای ماسالا افزایش دهنده متابولیسم است. همانطور که گفتیم چای ماسالا در واقع نوعی شیر چای هست و از ترکیب ادویه هایی مثل میخک، بادیان ختایی (انیسون ستاره ای)، هل، جوز هندی، زنجبیل و… تهیه میشود، پس این نوشیدنی حاوی مقادیر مناسبی از پروتئین است و پروتئین موجود در شیر به احساس سیری کمک زیادی میکند. بنابراین با مصرف چای ماسالا احتمال پرخوری ها در ادامه روز کاهش می یابد. حتی میتوان چای ماسالا را به عنوان یک میان وعده سالم انتخاب کرد.